Prejardhja e alfabetit modern

21Shk - 0 - Kategoria: Mësime

Çdo shkronjë e mëposhtme që është e ilustruar qëndron përballë kuptimit origjinal, nga ku rrjedhin shkronjat moderne. Shembull, simboli për “A” erdhi nga te vizatuarit e demit, si dhe tregon “demin”.

A Ox ——-dem
B house — shtёpi
C, G camel —–deve
D door ——derё
E, F? window —dritare
F?, U, Y, V, W nail ——-gozhdё
H fence —-gardh
I, J hand —–dorё
K Palm—-pёllёmbё
L whip—-frushkull
M ёater ———ujё
N fish ———peshk
O eye ————-sy
P Mouth——-gojё
Q fish hook —grep
R head ——-kokё
S tooth ——dhёmb
T Mark———vulё
X Post——–shtyllё
Z Dagger——kamё

Shkronjat tё cilat kanё tё bёjnё me tinguj tё ndryshem vazhdojnё tё zhvillohen. “U” eshte formuar nga shkronja greke te cilen e kane shenuar ngjajshem me ”Y”. Me vone “U” romake (e cila ishte e ngjashme me “V”) e cila perdorej pёr te perfaqesuar bashketingellore, perderisa “U” e rrumbullaket qendronte zanore. Keshtu qe tingulli Ё ishte konektuar me simbolin UU apo VV, e cila ёshtё bёrё “double –U-e dyfishte”: “W”.

Procesi nga i cili rrjedh ky alfabet është proces kanunor.

Lini një Përgjigje